Ketogenu dijetu preporučava liječnik za one pacijente koji su rezistentni na  antiepileptičke lijekove i može  biti učinkovita kod Dravetovog sindroma.

 


Korisno je razmatrati ju na samom početku ako se lijekovi ne pokažu učinkovitima. Sve vrste ketogenih dijeta imaju strogo ograničen unos ugljikohidrata, a povećan  unos masti. Proteini se unose u točno određenom omjeru, zavisno od vrste ketogene dijete.


Ove dijete su učinkovite zbog promjene energetskog izvora potrebnog za funkcioniranje mozga. U normalnoj ishrani energija dolazi iz ugljikohidrata kao što su riža, kruh, tjestenina, povrće, voće i šećer, koje se nakon unosa pretvaraju u glukozu koju koristi mozak. Glukoza se tijelu zadržava oko 24 do 36 sati, i ako se ne iskoristi, pretvara se u masnoće. No, ukoliko se ukloni ovaj izvor energije, mozak  će tražiti novi izvor energije za funkcioniranje, i stoga će umjesto iskorištavanja glukoze, prijeći na iskorištavanje masti. Prilikom trošenja masti, stvaraju se ketoni. Stanje „ketoze organizma“ iz nekog razloga ima pozitivan učinak na kontrolu napada i poboljšanje kvalitete života. Još uvijek nije točno poznat razlog zbog čega je to efikasno, stoga su u tijeku  brojna istraživanja na ovu temu.


Postoje četiri dostupne terapije ketogenom dijetom i  svaka je  kreirana prema individualnim  potrebama. Ne preporučava se samostalno uvođenje dijete, morate pod pod nadzorom dijetetičara koji ima iskustva s uvođenjem ove dijete, i to  pod preporukom neurologa/neuropedijatra. Krvne pretrage su obavezne na samom početku uvođenja dijete, kao  i  svakih nekoliko  mjeseci, uz obavezno tjedno vođenje dnevnika prehrane koje se daje  na uvid dijetetičaru kako bi  se osigurala odgovarajuća razina ketona u tijelu.


Dijeta počinje bez promjene lijekova. Najčešće se unutar tri mjeseca može vidjeti da li dijeta pomaže pacijentu ili ne. Ukoliko se dijeta pokaže korisnom, neurolog/neuropedijatar može razmatrati smanjivanje lijekova. Nekim pacijentima potrebne su niže doze lijekova za epilepsiju, dok se drugi m pacijentima mogu potpuno izbaciti lijekovi.  Potrebno je naći točan omjer dijete i  lijekova koji će imati najbolji utjecaj na  kvalitetu života, stoga je jako važan medicinski nadzor dijete.


Sve  dijete  zahtijevaju nadomjestak vitamina i minerala  jer su restriktivne u unosu tvari. Dijete se mogu početi kod kuće, mada mnogi liječnici preporučuju da se  uvođenje dijete  dovija na bolničkom odjelu. Post nije potreban za počinjanje s dijetom, i ne ograničava se unošenje tekućine. Ukoliko se dijeta pokaže korisnom, najčešće su preporuke da pacijent na dijeti ostane dvije godine, a zatim postupno skida s dijete. Učinci dijete mogu djelovati i nakon prestanka dijete, stoga roditelji mogu početi s normalnom ishranom.

 

Modificirana Atkinsova dijeta